Integrált Közösségi Szolgáltató Tér

Az IKSZT épülete, funkciója szerint gyógyszertár  és szolgálati lakás volt. Pályázat segítségével egy új modern épületté sikerült átalakítani. Ebben a funkcióban 2011.07.01-től működik.
Településünkön nagyon fontos a kulturális élet fellendítése, mivel sajnos nálunk is beindult a település elöregedése. Ahhoz, hogy a fiataljainkat itt tudjuk tartani, biztosítanunk kell számukra egy olyan helyet, ahol lehetőségük van a szabadidő hasznos eltöltésére.

Az IKSZT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek. Egyik legfontosabb funkciója, hogy kiszolgálja a fiatalokat, elsősorban közösségi programok szervezésével, de helyet ad más jellegű rendezvényeknek is.

Segíti a helyi lakosok és vállalkozások információhoz jutását, internetes hozzáférést biztosít sokrétű tájékozódáshoz. A szolgáltató tér ad helyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat információs szolgálatának is (MNVH tájékoztatási pont). Az önkormányzat ezeken kívül saját szolgáltatásokat is működtethet az IKSZT-ben, helyet biztosíthat az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pontjának.

Az IKSZT olyan épület, amely térszerkezetével, eszközeivel keretet biztosít minden ágazat, szakterület számára, hogy közszolgáltatásait hozzáférhetővé tegye a vidéki településeken és térségekben. Mindemellett közösségi tér is, azaz tereibe befogadja a helyi közösségi indíttatású, illetve közösségi célú kezdeményezéseket, folyamatokat, az ott dolgozó szakember pedig támogatja, bátorítja azokat.

Az IKSZT a következő kötelező szolgáltatásokat nyújtja:

  • egészségfejlesztő programok keretében: pl. alkalmankénti vérnyomás és vércukorszint mérés, táplálkozási tanácsadás
  • a fiatalok számára: ifjúsági klub létrehozása, kortárs csoportfoglalkozások, kézműves foglalkozások
  • vállalkozókkal való kapcsolattartás
  • internet tanítás az idősebbeknek
  • ünnepségek, falunap megszervezése
  • egyéb szabadidős programok

Az IKSZT célja, olyan hálózat létrehozása, amely komplex szemlélettel, magas színvonalon, költséghatékony és fenntartható módon biztosítja a közszolgáltatások legszélesebb körének hozzáférhetőségét a vidéki településeken.

ikszt ikszt2